fbpx

Kriisiviestintäohje

Kriisiksi luokitellaan mikä tahansa selkeästi median uutiskynnyksen ylittävä tapahtuma, joka vaatii erillistä viestintää. Kaikille toimijoille on painotettava tällaisissa tapauksissa, että viestintä on hallittua ja keskitettyä. Tiedotusvälineille ja yleisölle ei kenen tahansa tule antaa lausuntoja. Tämä ohje tulee olla tulostettuna ja saatavilla hyppytoimintaa harjoittavalla paikalla, lisäksi tämä on hyvä olla kaikkien luettavissa. 

Kun organisaatio katsoo, että kriisiviestinnän raja on ylittynyt, esimerkiksi lento-onnettomuus, kuolemantapaus tai vakava loukkaantuminen, otetaan yhteys johonkin seuraavista henkilöistä, kenet saadaan ensimmäisenä kiinni: 

• SIL, Toiminnanjohtaja Timo Latikka, +358 40 579 1817, timo.latikka@ilmailuliitto.fi

• SIL, Lajipäällikkö, Jari Lehti, +358 44 261 2587, jari.lehti@ilmailuliitto.fi 

• Laskuvarjotoimikunnan PJ Timo Kokkonen, +358 40 510 5478, timo.kokkonen@laskuvarjotoimikunta.fi 

• Laskuvarjotoimikunnan turvallisuusvastaava Kimmo Paularanta, +358 40 584 1485, kimmo.paularanta@laskuvarjotoimikunta.fi 

LISÄKSI ilmoita kerhosi vastuuhenkilöille: 

• OSC:n puheenjohtaja Matti Kangas, 050 5262947 

• OSC:n koulutuspäällikkö Jarkko Orava, 045 113 2367 

• OSC:n turvallisuuspäällikkö Heli Siekkinen, 040 7263410

Ohessa myös muut tärkeät puhelinnumerot: 

• Yleinen hätänumero: 112 

• Valtakunnallinen kriisipuhelin: 09 2525 0111 

Jo etukäteen joukkueen, kerhon tai muun jäsenyhteisön tulee valita joukostaan viestinnästä vastaava henkilö. Tämä ihminen kerää tarvittavat faktat ja antaa tarvittaessa medialle lausunnot paikan päältä. 

OSC:n kriisitiedotuksesta vastaa ensisijaisesti turvallisuuspäällikkö Heli Siekkinen, 040 7263410. 

Koska aikaerot ja yhteydet (esim. kisoissa ulkomailla) voivat olla eri syistä viestinnällisesti haasteellisia, toimiston väen rooli ja heidän informointinsa täytyy olla ajan tasalla. Edellä mainittujen henkilöiden numerot kannattaa siis viestintävastaavan tallentaa esimerkiksi matkapuhelimeensa. 

Terveen järjen käyttö riittää usein ratkaisemaan asiat. Vain varmistettujen faktojen kertominen on asiallista. Kuolemantapauksissa menehtyneen omaisille tiedon saattaa VIRANOMAINEN (esim. poliisi). Onnettomuuksia voi sattua muuallakin kuin esimerkiksi kisatapahtumassa, kuten autoliikenteessä. Myös tällaiset mahdollisuudet on huomioitava. 

Reagoinnin on oltava nopeaa, mutta salaus, sähläys ja väärän informaation levittäminen tulee jättää pois. Kyse ei ole minuuteista, joten ajatteluun ja esimerkiksi puhelinkonsultaatioon yllä nimettyjen henkilöiden kanssa on pääsääntöisesti aina aikaa. Tiedon on perustuttava aina faktoihin. 

Asiaa ei tule vatvoa ”oman porukan kesken”, eikä esimerkiksi kerhon tai yleisillä keskusteluryhmillä tai muissa vastaavissa. Kerhon toimihenkilöt tiedottavat myös omia jäseniään, kun tietoa on. 

  • Erityisesti kiellettyä on levittää onnettomuuden osallisten henkilötietoja, tietoja vammoista sekä arvauksia, veikkauksia tai omia otaksumia tapahtumista. Myös videoiden tai kuvien levittäminen muille kuin viranomaisille on ehdottomasti kiellettyä. 
  • Jokaisen hyppääjän voi harkintansa mukaan ilmoittaa lähiomaisilleen olevansa kunnossa. Heillekään ei kuitenkaan saa kertoa ylimääräisiä tietoja onnettomuudesta.
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.ouluskydivecenter.fi/uusi/wp-content/uploads/2021/02/etusivu-header-scaled.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}